2019-2020

Seguim treballant

Tot i les dificultats actuals, la Comissió segueix en contacte. Famílies, mestres, IMEB i Ajuntament continuem treballant per a la millora del nostre entorn escolar. 

Hem començat les sortides per fer botigues i entitats amigues

Els dijous després del pati, les nenes i nens de Cicle Inicial sortim en grupets a contactar amb entitats i botigues amigues. Hem començat a fer-ho a prop de l'escola. Ja en tenim cinc! Tothom és amable i col·laboren amb molt de gust. Aprofitem per treballar la fotografia i les TAC. Fem fotografies de les portes i de les persones referents. Després farem una peça per mostrar les botigues i entitats que formen part del nostre Camí Escolar.

Setmana Europea de la Mobilitat.

Tall del carrer Sots Tinent Navarro.

De dilluns 16 a divendres 20, hem participat en la Setmana Europea de la Mobilitat.

Hem constituit un gran grup de treball: Comissió de Camí Escolar, IMEB, Ajuntament de Barcelona i Guàrdia Urbana i hem organitzat un seguit d’activitats amb la finalitat de millorar l’entorn escolar. L’Ajuntament ha dut a terme una prova pilot per estudiar l’impacte que suposaria tancar el carrer Sots Tinent Navarro tot oferint la possibilitat de gaudir d’un entorn escolar més segur per al nostre alumnat i per al veïnat.

Es tracta d’un carrer paral·lel a la muralla romana, que per cert, tenim apadrinada en el marc del Projecte Patrimonia’m amb el Museu d’Història de Barcelona, i que és “semipeatonal”. Fins aquí tot perfecte, però l’incivisme d’alguns conductors de furgonetes (que s’han inventat una zona de càrrega i descàrrega), motos, bicicletes i ara rickshaws i patinets elèctrics  han convertit un carrer bellíssim en un espai poc segur per als vianants. En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, amb el lema Camina amb nosaltres, s’ha tancat el carrer entre la Plaça Emili Vilanova i la cruïlla amb Salvador Aulet amb tanques i vigilància. Això ha permés que comencéssim els matins, que féssim un munt d’activitats a l’aire lliure, i acabéssim les jornades escolars amb molta més tranquil·litat i seguretat.

Som una escola que aposta per la mobilitat sostenible, per una ciutat més amable i més verda per al nostre alumnat. Durant tota la setmana hem omplert el carrer Sots Tinent Navarro de vida, d’aprenentatge, d’alegia i diversió. La tarda de dimecres es va tallar també el carrer Ataülf, el carrer de la nostra Escola d’Infantil. Ha estat una setmana intensa, plena d’emoció. Les famílies ens han ofert uns matins saludables genials que han transformat l’entrada a l’escola en una sorpresa diària. Sorpreses que han millorat el nostre entorn amb art efímer, escocells replantats, esmorzars saludables i ioga. També ens han ofert una Festa de Cloenda molt especial amb l’actuació de la banda Portal People. La comunitat escolar Baixeras, (Família Baixeras, que és com ens agrada dir-nos) ha treballat de valent per oferir un munt d’activitats al carrer. Aquestes activitats han estat possibles també gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona amb la cessió de jocs esportius ( Bagul Belluguets, Jocs del món, Oca de la mobilitat, cadires de rodes, rampes, escacs i parxís gegant  i banderoles per a la sostenibilitat del Planeta), i d’altres entitats que han col·laborat com La Fàbrica del sol, fent unes plantilles per a una activitat matinal de grafitar petjades amb esprai al guix, el Pati Llimona i la ludoteca del Carrer Ample oferint monitoratge per a la dinamització de jocs el dia de la Festa de Cloenda.

Hem pogut comprovar que amb el tall de carrer s’ha pacificat enormement l’entorn i ha contagiat als carrers del voltant. Desitgem que es pugui continuar treballant per oferir una ciutat més verda i més amable per a la nostra població, en especial per a la infància, que es mereixen un llegat d’un món millor.

 

 

2018-2019

Al llarg d’aquest curs la Comunitat Escolar Baixeras ha fet un gran treball per tal de definir el nostre Camí Escolar.

El Claustre ha treballat intensament al llarg de l’any. Hem dut a terme un Projecte emmarcat en la Xarxa de Competències Bàsiques a on han participat tots els grups, de P-3 fins a 6è.

Les famílies de la Comissió Camí Escolar han regalat un munt d’hores i saviesa per fer més que interessant aquest Camí Escolar, que de ben segur farà que tinguem un entorn més segur, més amable i més verd!!

Tota la comunitat ha pogut observar, copsar, descobrir, comprendre, conèixer...expressar, precisar, definir, manifestar, detallar, enumerar, especificar, formular, acordar, puntualitzar... per poder decidir com ens agradaria que fos el nostre entorn. 

Ajuntament i IMEB posen tot el que està al seu abast per tal que mica en mica el nostre somni pugui esdevenir realitat.

 

Sabem que no és un camí fàcil, però també sabem que treballem i lluitem pel benestar de les nostres nenes i nens.

 

 

Continuarem...

 

De fet estem preparant un munt d'activitats per a la setmana de la mobilitat per aquest proper setembre!!!!

 

 

ACTIVITATS REALITZADES EN RELACIÓ AL CAMÍ ESCOLAR

CURS 2018-19

 

INFANTIL

 • Conversa sobre com van de casa a l’escola i a quin carrer viuen.
 • Identificar quin mitjà de transport utilitzen per anar de casa a l’escola.
 • Construïm una maqueta de Ciutat Vella. Cada alumne crea la seva casa i la situa segons els barris. Entre totes i tots creem els edificis més emblemàtics per ells i elles.
 • Juguen amb la maqueta amb cotxes, autobusos i trens de joguina petits. I cotxes-robot que segueixen una línia.
 • P4 i P5 fan un llibre on es recull on viu cada nena i nen i com es fa el desplaçament.
 • Cada alumne de P5 situa en un mapa la seva casa, amb l’ajuda de la mestra.

 

CICLE INICIAL

 • Converses inicials a les aules sobre què vol dir per elles i ells Camí Escolar i com hauria de ser. 
 • Conversa de cicle sobre el nostre entorn, destacant els edificis emblemàtics que els agradaria visitar. La conversa propicia que tinguin una mirada de bellesa del barri gòtic. Paral·lelament amb les famílies es fa un intercanvi de la informació i es planteja el format de les sortides de Camí Escolar.
 • Es realitzen 5 sortides en petit grup, barrejant alumnat de 1r i 2n. En totes les sortides hi ha el mateix format: visita arquitectònica i històrica d’un edifici emblemàtic, presa de valors sonors dels llocs visitats i durant el trajecte i visita a un jardí ‘secret’ o a una zona ajardinada. La sortida era sensorial, ja que es tapaven els ulls en un moment del recorregut per tenir una entrada d’imputs sensorials diferents. Els realitzaven fotografies artístiques dels llocs que ens demanava el joc de pistes.
 • Realització per part de les famílies del muntatge audiovisual de cada recorregut. També fan un mapa sonor dels enregistraments dels valors sonors.
 • Es fa el visionat de tots els documentals.
 • Sortida de cloenda de tot el cicle a l’umbracle del Parc de la Ciutadella.

 

3r PRIMÀRIA

 • Rebuda d’una carta de la directora explicant què és el Camí Escolar i un repte.
 • Confecció d’un mural per grups amb el recull de les seves insígnies.
 • Treball de recerca a l’aula d’informàtica.
 • Sortida pel barri gòtic explorant l’entorn.
 • Recull del diploma i fotografia amb la directora.

 

GRUP GRANS (4t, 5è i 6è)

 

 • Visionat de la pel·lícula ‘Camino a la escuela’.
 • Anàlisi dels diferents camins a l’escola que han vist a la pel·lícula.
 • Realització d’un dossier (Camino a la escuela).
 • Treball en grup cooperatiu: anàlisi del nostre entorn a partir d’una sortida al barri. Cada grup classe fa una sortida diferent tenint en compte 3 mirades:
  • Tenint en compte la qualitat de l’espai públic.
  • Tenint en compte la seguretat.
  • Des d’una mirada sensorial.
 • Cada membre ‘expert’ comparteix aquesta mirada de l’entorn amb la resta del seu grup internivell. Acaben fent un buidatge que s’explica als altres grups.
 • Cada grup col·laboratiu presenta una proposta de millora: ‘el carrer ara/el carrer millorat’. A partir d’aquesta proposta s’elabora una maqueta per grup.

 

El dia de la mostra de Final de Curs, vàrem organitzar una exposició de treballs realitzats

2017-2018

Ens aventurem...

Malgrat que el nostre Camí Escolar està en la primera fase, la de diagnòstic, hem volgut aventurar-nos i investigar.

Un grup d’alumnes de 5è ha començat a fer preguntes, a indagar per saber què és ...   I han realitzat aquest power point. Cami escolar 5è .pptx   

 

L’alumnat de 1r i 2n hem fet el Projecte Camí al Museu. Aquí us fem un tastet...

 

De l’escola al Museu i del Museu a l’Escola

Som les nenes i els nens de Cicle Inicial de l’Escola Baixeras.

El nostre treball, l’hem pogut fer gràcies a:

 Museu Picasso

Abao Aqu (Petit Cinema)

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Camí Escolar

 

La primera part del nostre treball va consistir en sortir de l’escola en grups 12 i fotografiar el que més ens agradava dels carrers i imaginar com eren fa 100 anys.

Volíem saber com era la ciutat abans d’enderrocar les cases que hi havia per fer la Via Laietana.

Volíem saber com havien fet la Via Laietana.

En aquella època es va posar la primera pedra de la nostra escola.

Com que ja hem anat moltes vegades al Museu, ja sabem el camí d’anada i de tornada.

Per fer el treball anàvem escrivint el nom dels carrers en una llista.

A la vegada, decidíem la nostra fotografia i fèiem les fotos del making of.

Quan ja les teníem totes fetes, vam seleccionar les que més ens van interessar i les hi vàrem posar un nom.

Després vam anar a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona a investigar.

De totes les fotografies antigues que vàrem veure , la Maria Mena i la Joana van seleccionar algunes de les cases que enderrocaven.

El Museu Picasso ens va preparar uns pòsters. Nosaltres hem dibuixat i pintat amb aquarel·les.

Als treballs artístics, hi anirà un codi QR. El codi QR enllaçarà amb una informació que explicarà el nostre treball. Allà hi haurà fotografies nostres i antigues, amb el nom del fotògraf que les va fer fa més de 100 anys.

Els pòsters estaran penjats pel barri i podrem veure’ls amb les famílies.

 

 

 Després de molts esforços i gràcies a la feina de les famílies de la Comissió del Camí Escolar del Baixeras ja tenim els resultats de les enquestes realitzades el curs passat!!!!

 

 Aquest curs escolar la Comissió es reunirà amb tècnics de l'Ajuntament per concretar les millores a la via pública i durant el segon trimestre tota l'escola realitzarà un projecte de Camí Escolar partint dels interessos de cada grup.

 

 Però no ens aturem. Esperem els vostres comentaris i suggeriments a: caminsescolarsbaixeras@gmail.com

Triptic.pdf
Documento Adobe Acrobat 844.7 KB
DiagnosiBaixeras.pdf
Documento Adobe Acrobat 26.8 MB

Contacta

Telèfon 93 3105295      a8001595@xtec.cat

 

 

 

 

CLIQUEU A:

 

SPOTIFY

 

MÚSICA MATINAL DE PRIMÀRIA

 

Busqueu escolaangelbaixeras i trobareu les carpetes de cada trimestre amb les audicions matinals! 

 

 

AFA

Si veus una fotografia teva i no vols que surti, escriu-nos i de seguida la treurem. Moltes gràcies!